Новини

Предимствата и недостатъците от влизането в еврозоната

Доказателства за бум на цените, обедняване на хората, инфлация при приемане на еврото няма, като се изключат леки отклонения в началото на процеса в Гърция и Италия. След 20 години опит това е трудно да се случи", заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Любомир Дацов, финансов експерт.

Той подчерта, че е много важно да се говори и да се разсейват страховете на хората, защото слуховете силно влияят негативно.  Според него правителството трябва да има добра медийна политика по въпроса, която да разяснява, че никакъв срив не може да се случи сред приемането на еврото.

Любомир Дацов информира, че статистиката показва, че няма държава, в която инфлацията да се повишила с повече от 1,5% спрямо предхождащите периоди.

Финансистът Стоян Панчев смята, че трябва да се притесняваме от допълнително повишаване на инфлацията и цените, защото още не сме стигнали нивото на заплати в Европа.

Той припомни, че позицията на България за влизане в еврозоната се е променила, според него по политически причини, през 2018 година. Оттогава започва лобирането за влизане. За него чисто икономически няма смисъл от такова действие, тъй като в момента България има отлично функционираща парична система след 25 години валутен борд.

Cross.bg