Новини

Националният съвет на БСП решава дали да изключи Кирил Добрев от партията

Националният съвет на БСП решава дали да изключи Кирил Добрев от партията. Това е единствената точка на пленума, който се провежда неприсъствено в рамките на два дни - днес и утре. Добрев е един от основните критици на настоящия лидер Корнелия Нинова.

Информацията за обсъжданото изключване дойде от самия Кирил Добрев. Във фейсбук профила си той написа: „Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан“.От думите му стана ясно, че като четвърто поколение социалист, никой не може да извади членството от сърцето му и остава „лоялен на своята единствена партия“.

По информация на БНР искането за изключване на Добрев е дошло от няколко организации, сред тях – Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин.

Сред мотивите са изброени „открито противопоставяне на решенията на НС на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне“, „множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП“, като са припомнени негови интервюта, в които нарича партията си „куц кон“ или съобщава, че член на ИБ на партията е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки.

Сред другите мотиви е записано „подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство“ и е припомнен скандалът, в който се стигна до физически сблъсък с организационния секретар Евгений Белий. Добрев е обвинен и за организиране на шумни протести пред централата на партията преди пленуми. Като мотиви са посочени и „подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти“ и „използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“.

От БСП твърдят още, че са дали възможност на Добрев да отговори на обвиненията чрез изпращане на писмено становище, каквото до този момент няма.

Очаква се решението да бъде взето утре.