Новини

Издадени са заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си

Издадени са заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си, съобщиха от Министерството на икономиката. В съобщението е прикачено и решението на Комисията за защита на потребителите, взето преди Коледа, според което е нелоялна практиката да се променят условията по договорите по ред, който не е описан в тях.

Загубите се отнасят до мобилните оператори А1 и "Теленор", като в текста на съобщението от Икономическото министерство е цитирана и вицепремиерът Корнелия Нинова:

"Потребителите са изложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората", казва Нинова.

В съобщението са посочени и стандартни условия по договорите, които според Комисията за защита на потребителите и според вицепремиера, не позволяват исканото от мобилните оператори увеличение на цените на услугите. Още преди Коледа самите оператори информираха клиентите си с есемес за предстоящо увеличение, мотивирано с растящата инфлация. Решенията на Комисията за защита на потребителите могат да бъдат обжалвани в съда.