Новини

Трудна, но изключително успешна година изпраща Монтана, заяви кметът Златко Живков

За община Монтана годината бе трудна и тежка, но същевременно изключително успешна, заяви на брифинг кметът на областния град Златко Живков.
Кметът коментира, че 2021-ва е най-силната година в новата история на община Монтана по отношение на финансите на общината. Той припомни, че общината започна годината с бюджет от 59 милиона лева и очаквани постъпления от проекти с европейско и национално финансиране от около 11 милиона лева. В края на годината изпълнения бюджет е от 69 милиона лева, плюс 11 милиона лева от проекти. За пръв път събраните местни данъци и такси са над 10 милиона лева - 10,4 милиона при девет милиона през миналата година. Само от такса-смет за събрани 5,1 милиона лева, което също е рекордно. Високата събираемост се дължи на предприетите от общината мерки срещу длъжниците - съдебни дела, писма и т.н. Събрани са 1,8 милиона лева, дължими от предишни години. Издължили са се всички държавни институции, уточни Живков.
Кметът заяви, че очаква през следващата година да започне ремонтът на централния площад "Жеравица" в Монтана, който не се осъществи през тази година заради обжалване на загубили търга фирми, да започне изграждане на голям младежки център и да продължи ремонтът на читалище "Разум" в центъра на Монтана. Ще продължи и работата по два проекта с европейско финансиране за подобряване чистотата на въздуха, по които безплатно се подменят отоплителните уреди на 3500 домакинства в областния град. Първите 270 от тях смениха печките на дърва и въглища с новите уреди на природен газ, пелети или електричество и вече ги ползват, обяви Живков.