Новини

Николай Събев: Еднакви условия и такси за жп превозвачите ще се постигнат с обединени действия

Еднакви условия и такси за железопътните превозвачи ще се постигнат с обединени действия на всички заинтересовани страни. Това е заявил министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на среща с представители на железопътния сектор по инициатива на заместник-министъра Илия Илиев, информират от ресорното ведомство.
Законови промени могат да се приложат, след като в кратък срок се обсъдят аргументирани предложения от експертите в сектора, категоричен е бил министър Събев.
По време на дискусията е станало ясно, че в началото на годината започва работа отраслов съвет, в който за участие са поканени синдикални и работодателски организации, като основната цел е да се засегнат теми, свързани с жп инфраструктурата.
Позицията на екипа на министерство на транспорта и съобщенията е, че всяко едно мнение ще бъде взето предвид, като решението за по-добри условия на пазара, ще бъде единствено в защита на обществения интерес. Приоритет е да няма ощетен или привилегирован превозвач, затова е необходима промяна на формата на работа и е важно частните фирми и държавните предприятия да работят в една посока.
От министерството са подчертали, че в програмата на правителството е заложена подкрепа за железопътната индустрия, както и създаване на ускорени центрове за обучение на кадри.