Новини

Трайчо Трайков: Не сме изолиран остров

И министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  коментира възможната втора вълна на икономическата криза. Той гостува в сутрешния блок на БНТ и Дарик радио.

Според него България е страна с изключително отворена икономика. Износът формира 45 % от Брутния вътрешен продукт. Даже в период на криза отраслите, разчитащи на високи технологии, се справят добре. На тях трябва да се разчита и в бъдеще, убеден е икономическият министър. Трайков коментира и преговорите с "Атомстройекспорт" по проекта за втора атомна централа в Белене.

В момента НЕК подготвя защитата си в Париж по заведеното от руската компания дело, както и нашият иск срещу нея в Женева. Във връзка с иска на „Атомстройекспорт” за 58 млн. евро по отношение на проекта „Белене”, Трайков каза, че такъв вид развитие не потапя проекта, но повишава цената му и риска.  На въпрос за удължаване на срока по преговорите до 1 декември и дали това е вярно, министър Трайков каза, че това е така и поясни, че при изтичането на сегашния срок, ако и двете страни имат интерес да го продължат, ще го продължат. Използваме това време по най-добрия начин.

По отношение на ситуацията в „Лукойл” и произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията по казуса „Лукойл”, икономическият министър заяви, че ако съдим от историята на такива процедури в комисията, действително година е срокът, който се доближава до реалността. Той още веднъж посочи, че прилагането на закона трябва да бъде поощрявано, а не санкционирано.