Новини

СГП: По време на разпита му в сградата на прокуратурата днес министър Бойко Рашков не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани или укривани парични средства, предмет на разследване по делото „Хемус“

Във връзка с многобройни медийни запитвания по повод разпита в качеството на свидетел на доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по делото за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, добило обществена популярност като делото „Хемус“, Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати съобщение до медиите, в което посочва, че  Бойко Рашков се е явил в сградата на Софийска градска прокуратура (СГП) и е бил разпитан в качеството на свидетел от наблюдаващ прокурор по делото.

"Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (БНР), а именно: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, се казва още в съобщението на СГП.

"Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа.  Преди разпита доц. Рашков беше запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и беше поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото „Хемус“, след което му бяха поставени допълнителни въпроси.   Разпитът се проведе по общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.  По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“, споделят от прокуратурата.