Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Работим с МФ за създаване на фонд в размер на 1 млрд. лв., които да бъдат насочени към общините

Екипът на МРРБ работим съвместно с Министерството на финансите за създаване на нов фонд в размер на 1 млрд. лв., средствата от който да са изцяло насочени към общините. Целта е от този фонд да се отпускат средства на местните власти, за да се оправят целите зони в района на определени дейности, най-често СМР. Това каза по време на заседанието на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"Целта е да може да се осигури допълващо финансиране за общините, включително ще се финансира проектирането, надзора и всички необходими дейности", обясни той.

На въпрос, зададен от парламентарната група на "БСП за България" за проектната готовност на АМ „Черно море“, Гроздан Караджов припомни, че 2002 г. е започнала разработката на проекта като първите трасета са определени през 2007 г.

„За да се полечи разрешение за ОВОС, то трябва да се премине през няколко тесни моменти- понеже се преминава през различни местообитания. Направени са редица проучвания, направени са пълни геоложки проучвания. Платени са за това над 9 млн. лв. с ДДС. Вече са одобрени няколко пътни възли като всеки един от тях е преминал одобрение от страна на МОСВ. Има изработени няколко варианта и е осигурено продължаване на АМ „Черно море“ към Малко Търново“, обясни министърът.

Караджов подчерта, че АМ „Черно море“ се води като проект с неосигурено финансиране, но при подготовката на разрешение за строеж, средства ще бъдат подсигурени.