Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Работим по промени в Закон за устройство на територията

Работим по промени в Закон за устройство на територията. Ще направим различни работни групи, които да работят по различни сегменти от нормативния кат, които да се променят. Това обясни на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той обясни, че се работи по дигитализация на строителния сектор като се работи по възможността за електронно издаване на разрешения за строеж.

„Друг приоритет е санирането на жилищните сгради. Програмата имаше добри резултати и има вече доста запитване по нея“, каза още той.

Караджов обясни, че се работи по обособяването на фонд за регионално развитие. Той ще бъде насочен към общините за подобряване на цялостната визия на средата.

„Не вярвам, че ще се структурира бързо, но имам принципното съгласие на Асен Василев. Надявам се, че ще срещна разбирането на правителството за създаване на този инструмент. Ще въведем много строго спазване на ЗОП- във всички звена. Няма да използваме ин хаус процедурите, а инженеринга ще бъде сведен до минимум. Ще се предпочита чистото проектиране, чистото изваждане на количествените сметки и чистите процедури по ЗОП“, обясни министърът.

Той подчерта, че ще се даде предимство на най-бедните региони- Родопи, Странджа-Сакар и Северозападен при кандидатстване за финансиране в МРРБ, за да се постигне сближаване на стандартите в различните региони.