Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Има опасност от нереализиране на някои проекти поради промените в цените на материалите. Мислим в посока за индексиране на договорите

Има опасност от нереализиране на някои проекти поради промените в цените на материалите. Мислим в посока за индексиране на договорите. Ще има общо решение за прилагане на индексация на цените по ясен механизъм за всички сектори. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Според него, възможността да се довършат магистралите по ясен начин, на ясни цени, които не се оспорват остава отворена.

„Най-чистият вариант е законодателният орган да реши въпросът за строителството на два от лотовете на АМ „Хемус“. Същият е казусът и по пътя Видин-Ботевград. Ако се намеси НС това ще е еднократен акт за изчистване на отношенията в ин хауса. Договорите ще бъдат преподписани с ясни условия и на ясни цени. Имаме още един проблем. Фирмите ,които изпълняват договорите за наем на материали и на техника, поставят въпроса, че не искат да работят на тези цени. Тук изниква въпросът, че може би няма да има кой да работи по АМ „Хемус“. Нямаме чисто решение - дали ще е специален акт, дали ще е някакво специално решение, дали ще е довършване- но ще положа всички усилия с изпълнителите да довършим аутобана“, каза още той.

Караджов обясни, че вече в АПИ има входирани писма от фирмите, работещи по АМ „Хемус“, с искания за индексация на цените. Това се е случило в последните дни на миналата година, каза Караджов.