Новини

Вицепремиерът Асен Василев: Преговорите относно Плана за възстановяване и устойчивост на България продължават

"Преговорите относно Плана за възстановяване и устойчивост на България продължават. Тепърва изпращаме новите проекти, които са заложени в плана", това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание.

"От гледна точка на България аз ясно заявих, че да повишаваме зависимостта от газ означава някой друг да пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник и от тази гледна точка изграждането на парогазова централа смятаме за напълно нецелесъобразно. От страна на ЕК това беше прието и имаше въпрос - като няма да има такава централа какви газови мощности могат да бъдат изградени или по какъв начин може да бъде намалена зависимостта от въглищата като източник на енергия", поясни той.

"Това до което достигнахме и върху което работим е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това много широко мащабно развитие на батериите на ниво система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия", обясни вицепремиерът.

На въпрос от народен представител дали правителството ще поеме ангажимент да върне средствата за саниране и обновяване на еднофамилните жилищни сгради, вицепремиерът отговори, че не е запознат в детайл с този проект. "Мога да погледна и да видя дали би имало някакъв икономически смисъл в него. На първо четене не съм оптимист, че трябва да избираме на кои хора да санираме къщите. Ако има някакви обективни критерии и по-рационален смисъл в този проект, с удоволствие ще го погледна и ще видя дали има смисъл той да бъде върнат обратно", подчерта той.