Новини

Инж. Благой Козарев, председател на КС на КСБ пред Nova News: За да могат да се изпълнят успешно проектите в страната ние категорично се нуждаем от една справедлива и спешна актуализация на цените, които да отчетат реалното повишение на материалите

„Ако трябва да сме съвсем прецизни всичкото строителство в страната е застрашено и е под риск, тъй като феноменът на увеличаване на цените на строителните материали, не е просто български синдром, всъщност това е световен проблем“. Това заяви инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на Камарата на строителите в България в ефира на Nova News.

"За да могат да се изпълнят успешно проектите в страната ние категорично се нуждаем от една справедлива и спешна актуализация на цените, които да отчетат реалното повишение на материалите", допълни той.

На въпрос дали има спекула при увеличението на цените на строителните материали той отговори, че реално погледнато увеличението средно е между 30 и 40%. "Увеличението започна още в началото на миналата година и то се дължеше основно на нарастването на суровините като петрол, стомана, дървен материал. Причината пък за тяхното нарастване бяха нарушените вериги на доставки. По-сериозното увеличение ни чака тепърва заради увеличените цени в енергетиката и на природния газ", каза още инж. Козарев.

"Реално в момента ние нямаме представка колко точно ще се увеличи цената на строителните материали, тъй като в момента все още не са актуализирани цените. Много е сложно да се предвиди колко точно ще се оскъпи", допълни той.

Попитан дали са застрашени проектите в страната, които вече са в ход инж. Козарев сподели, че трябва да се приложат практиките, които по една или друга форма се прилагат в цяла Европа. "Още от средата на миналата година КСБ направи по линия на Европейската строителна федерация проучване как се справят с този проблем държавите в ЕС. Оказа се, че навсякъде има разработени законови нормативни бази, наредби, поддържат се индекси на различните строителни материали и видове строителство. Най-близко до нас е Румъния, която няма подобна нормативна уредба, но дори и те в началото на август с постановление на Министерски съвет въведоха методика за индексиране на всички строителни дейности, които се извършват при тях", подчерта той.

"В момента ако няма такова решение на Министерски съвет в България договорите са такива, че не може да бъде индексирана цената, дори и при добра воля от страна на възложителя, тъй като това е публичен ресурс, договорите са били предварително обявени в тръжните процедури по Закона за обществените поръчки. Самият Закон позволява подобен род индексация, но поради историческите дадености подобни опции не бяха включени в договорите", посочи инж. Козарев.

"Налага се да се обират всякакъв вид резерви, за да се справим. Пуснали сме писма до всички наши възложители, че ще търсим по някакъв начин механизми да се индексират цените, тъй като това е извън нормалния търговски риск, който сме можели да предвидим", допълни той.

"Ние сме инвестирали изключително много собствени средства в обектите. Ако сега спрем фалитът ни е вече гарантиран. Единственият вариант, който в момента е широко разпространен в държавата – просто не се явяват компании да участват на конкурсите, или ако случайно са ги спечелили, отказват да подпишат договори. При вече започнато строителство самият имидж на строителните компании не позволява да спрат и да зарежат работа си. Говорим за обекти с национално значение", акцентира председателят на КС на КСБ.

Инж. Козарев коментира, че браншът е поискал среща с вицепремиерът Асен Василев и вече е провел такава с вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройстовото Гроздан Караджов. "На нея ние поставихме този изключително актуален проблем. Декларирахме пред него, че КСБ е напълно готова да съдейства с всякакъв вид експертиза, така че да се стигне до решение", посочи той.

Председателят на Контролния съвет на Камарата сподели, че Националния статистически институт не поддържа т.нар. „строителна кошница“. "Но пък НСИ поддържа почти всички материали в другите видове кошници. Въпрос на решение да им бъде възложено да правят индекс на строителните материали. Те разполагат с тази информация", поясни той.

Попитан дали строителството на магистрали в страната е застрашено той заяви, че не може да каже точно колко аутобани се строят в момента, но може да се приеме, че всички са застрашени.

"С НСОРБ поддържаме изключително ползотворен и конструктивен диалог. Непрекъснато обменяме подобен род информация. Проектите, които са застрашени по техни данни са из цялата страна и са над 50. Те са по всички оперативни програми", каза инж. Козарев.

В края на участието си той бе попитан как цената на строителните материали ще се отрази на строежа на жилища и пазара. „Зависи на какъв етап е строителството им. Ако към днешен ден проектът е към завършване може и да не се увеличи цената. Ако имаме начален етап е друго нещо. Сами разбирате, че ако например поскъпнат брашното и яйцата няма как тортата да излезе по-евтина. Всички очакват да видят какво ще реши държавата", завърши той.

Видео от участието на инж. Козарев можете да видите тук - https://www.vbox7.com/play:8e4cd47357