Новини

Вероятно целта е да бъде спрян проектът за завод за оползотворяване на RDF гориво от отпадъци, заявява председателят на комисията по икономика в СОС

"След всички предишни опити, сега дойде време и на проекта за Завод за оползотворяване на RDF гориво от отпадъци. Изглежда, че целта е този проект да бъде спрян. Кой има интерес от спиране на проектите на София?"Тези въпроси поставя в позиция председателят на постоянната комисия по икономика в СОС Николай Стойнев, разпространена от пресцентъра на Столичния общински съвет.
По думите му, без никакви предпроектни проучвания, професионални анализи, обществени обсъждания, някой решава, че ще мести завода край Стара Загора.
"Очевидно е незнанието /или тук има умисъл/, че този проект е извървял цялата сложна процедура по реализация, с доказана ефективност, екологични и икономически ползи за софиянци и осигурено финансиране от 157,5 млн. евро - в по-голямата част европейски средства", посочва Стойнев, цитиран в информацията.
Заблуда е, според него, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи.
Топлинната енергия, която произвежда инсталацията, се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София, и затова тя се изгражда в столицата, подчертава председателят на икономическата комисия в СОС и пита кого ще отоплява в Маришкия басейн.
"Електрическата мощност на RDF инсталацията е 20 MW, а само на ТЕЦ "Марица Изток 2" е 1620 MW. Заблуда е, че ще отвори нови работни места. Ако в софийския завод се предвижда да работят около 80 човека, то какво ще правят 2500 служители на ТЕЦ "Марица Изток", заявява Николай Стойнев. И пита дали са направени анализи за ползите от такова решение, защото за завода в София докладите са изготвени от датската фирма Ramboll, която е сред лидерите в тази сфера.