Новини

Финансовата комисия към СОС одобри изграждане на фотоволтаична система в ДКЦ 12

Финансовата комисия към Столичния общински съвет днес одобри предложението Диагностично-консултативен център №12 да изгради собствена фотоволтаична система. Докладът е внесен от председателя и зам.-председателя на здравната комисия д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и от мен, като зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване".
Вносителите подкрепяме инициативата на ръководството на ДКЦ 12 да изгради фотоволтаична система в сградата на поликлиниката, която се намира на в район "Люлин" ул. "Кореняк" №17. Финансирането, в размер до 60 000 лв. с ДДС, ще е със собствени средства на дружеството.
Основен мотив за предложението е значителното увеличение на цената на електроенергията, което за последните 6 месеца достигна 70%. За да се осигури намаляване на разходите за ток в ДКЦ 12, е необходимо да се инвестира в оборудване и изграждане на трифазна фотоволтаична система. Тя ще покрива собствените нужди на поликлиниката и ще отдава излишната енергия в електромрежата.
Към заявлението на управителя на ДКЦ 12 д-р Васил Василев са приложени три оферти за изграждане на фотоволтаична система. Закупуването ще се извърши при спазване на Закона за обществените поръчки.
СОС ще обсъди доклада с предложението на предстоящата сесия в четвъртък.
В края на 2021 г., Столичният общински съвет одобри подобен проект за изграждане на собствена фотоволтаична система и в друга общинска поликлиника в София - ДКЦ 22 в кв. "Гео Милев".