Новини

Вицепремиерът Борислав Сандов: Европейската комисия, както и Бернската конвенция, категорично се противопоставят АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле и затова не одобряват да се процедира ОВОС

Европейската комисия, както и Бернската конвенция, категорично се противопоставят АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле и затова не одобряват да се процедира ОВОС. От 2008 година има ОВОС, който разглежда алтернативни варианти- единият разглежда вариант за дълъг тунел и за преминаване през склоновете на планината. От екологична гледна точка е по-добре да се върви към вариантите ,които може да получат положителен ОВОС. Това каза по време на заседанието Комисията по околна среда и водите към Народното събрание вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Според него, преминаването на трасето на АМ „Струма“ през дефилето ще доведе до наказателни процедури.

„За да се опитаме да процедираме нещо различно, нашата цел е да избегнем наказателни процедури, да се използват и европейски средства“, обясни министърът. Според зам.-министър Тома Белев, през 2019 г. има решение за качване на трасето по склона, а останалата остава в дефилето. „За съжаление, ЕК счита, че тази оценка не е достатъчно качествена и е спряно финансирането. Този проект е отложен за следващия програмен период. Взето е решение, че трасето през Кресна трябва да мине през нов ОВОС. Ние може да окажем пълно съдействие на АПИ да проведе процедури“, каза Белев.