Архив

Стартира най-големият проект по „Транзитни пътища V“

С тържествен водо­свет и подобаващо добро настроение министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха поредната първа копка за развитието на пътната инфраструктура в страната. Този път символичен домакин бяха жителите на шуменското село Венец. Близо до едно от емблематичните свети места за България, паметника на Аспаруховите воини, стартира лот 5 - Път I-7 Силистра–Шумен.
С официалното откриване започва строителството на проекта, който е най-големият към момента по програма „Транзитни пътища V”. Близо 107-километровият участък е важна връзка между два от най-големите градове в Североизточна България. Проектът включва рехабилитация и частична реконструкция на пътя.
Договорното споразумение с „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД е на стойност 42 388 498 лв. без ДДС. От тези средства 65% са от Европейската инвестиционна банка, а останалата сума и ДДС – от републиканския бюджет.

Въпреки августовската жега на официалния старт на рехабилитацията на пътната отсечка присъстваха много хора от региона, представители на селищата, които от години очакват тази връзка, журналисти, както и официалните лица - Николина Николова, член на УС на АПИ, областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, областният управител на Шумен Димитър Александров, народни представители от регионите на Силистра и Шумен.
„Извинявам се, че не дойдох за Фестивала на летните звуци в Шумен, както бях обещал, но тогава се случи и Световното първенство по художествена гимнастика в София, бях кум във Варна… Ако го имаше новия път обаче, щях да дойда.” С тези думи премиерът Борисов се обърна към строителите и гостите - кметове, областни управители и депутати. „Аз разговарях с ръководителя на фирмата изпълнител и той ме увери, че тук ще работят над 350–400 души, защото пътищата са важ­ни”, допълни той.
„Прекрасна природа, прекрасни хора”, не спести добрите думи Борисов и изрази надежда, че по този път в региона ще дойдат инвеститорите. „Да направим магистралите, по които се работи усилено. Гарантирам ви, че след 4–5 години тук ще е пълно с инвеститори”, добави премиерът.