Новини

Пламена Пасева, АПИ: Намеренията на АПИ са до 2030 г. магистралното трасе на „Русе-Велико Търново“ да е напълно изпълнено

През 2012 г. за направлението Русе-Свиленград е решено да е скоростен път. През 2015 година обаче заданието за трасето Русе-Велико Търново е за магистрално трасе. Инвестиционното предложение е за АМ „Русе-Велико Търново“. Това каза инж. Пламена Пасева от АПИ по време на работна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за развитието на пътния сектор.

Тя обясни, че трасето е разделено на три участъка- Русе-Бяла, което е 40 км. , обход на Бяла, Бяла-Велико Търново, което 60 км. "За първите два участъка върви поръчка за изработване на технически проект и за строителство, за третият участък има план и организиране на поръчка за изработване на технически проект и ПУП. Намеренията на АПИ са до 2030 г. магистралното трасе да е напълно изпълнено", поясни тя. 

"По програма „Транспорт и транспортна свързаност“ 2021-2027 страната е подала 8 проектни фиша. Подадените проекти са АМ „Русе-Велико Търново“, тунел под Шипка и АМ „Струма“. Подадените проекти са за 3 млрд. лв. Като по програмата може да се получат 650 млн. евро. , От тях 100 млн. евро са за рехабилитация на пътища от втори и трети клас", стана ясно още по време на срещата.