Новини

Румен Радев и Илияна Йотова ще встъпят в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент на 22 януари

На 22 януари Румен Радев и Илияна Йотова ще встъпят в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България. Церемонията ще се състои на площад “Св. Александър Невски” и ще започне от 11.00 часа.

 

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

 

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

 

 

Техническа информация за церемонията:

 

 

Официалните лица и гостите на церемонията ще заемат местата си до 10.30 часа.

 

В 10.45 часа пред Паметника на Незнайния воин ще бъдат построени представителните части на Българската армия.

 

В 10.55 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

В 10.57 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне  президентът Румен Радев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов, държавният глава ще се отправи към десния фланг на строя.

 

В 11.00 часа президентът ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони пред Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя Румен Радев ще се качи на трибуната.

 

От 11.02 часа държавният глава ще произнесе слово.

 

В 11.10 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

 

В 11.13 часа държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

 

В 11.20 часа президентът ще се качи на трибуната и ще приеме тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън.

 

В 11.24 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отправят към официалните лица за поздрав.

 

В 11.45 часа пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.