Новини

Днес започва приемането на кандидатури за наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2022 г.

Днес започва приемането на кандидатури за наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2022 г. След успеха на първoто издание, за което бяха получени над 2000 кандидатури, през 2022 г. ще бъдат наградени нови вдъхновяващи примери за трансформациите, които инициативата иска да постигне в нашето ежедневие, жизнени пространства и преживявания. Както и при първото издание, с наградите „Нов европейски Баухаус“ за 2022 г. ще бъдат отличени идеи на млади таланти, както и съществуващи проекти за устойчивост, приобщаване и естетика, с които Европейският зелен пакт ще достигне до хората и местните общности.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: Инициативата „Нов европейски Баухаус“ се основава на културата, образованието, науката и иновациите в Европа, за да превърне обещанието на Европейския зелен пакт в подобрения за нашето ежедневие. Очаквам с нетърпение да видя най-доброто от европейската креативност в тазгодишните кандидатури.“

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра от своя страна заяви: „Сега повече от всякога се нуждаем от устойчиви и иновативни идеи, за да променим начина, по който живеем и работим, като същевременно се вземат предвид интересите на всички. Инициативата „Нов европейски Баухаус“ възнаграждава най-добрите, най-смелите и най-ярките концепции за подобряване на нашите региони и градове по начин, който е благоприятен както за хората, така и за планетата. Политиката на сближаване ще продължи да подпомага превръщането на тези нови идеи в реалност във всички европейски региони в полза на всички наши общности.“

Награди ще бъдат присъждани на проекти и идеи, които допринасят за красиви, устойчиви и приобщаващи места в четири категории:

  • възстановяване на връзката с природата,
  • възстановяване на усещането за принадлежност,
  • отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това,
  • насърчаване на интегрираното, дългосрочно и обхващащо целия жизнен цикъл мислене в промишлената екосистема.

Категориите отразяват четирите тематични оси на трансформацията на инициативата „Нов европейски Баухаус“. Те бяха набелязани по време на „етапа на съвместно проектиране“ на инициативата с участието на хиляди хора и организации, които допринесоха със своите виждания и опит. Кандидатурите ще бъдат оценявани въз основа на трите главни ценности на инициативата: устойчивост, естетика и приобщаване. Насърчава се участието на кандидати от всички държави членки, а и от цял свят, при условие че техните проекти/идеи са разположени в Европейския съюз.

Във всяка от тях има по две паралелни конкурсни направления:

  • „Нов европейски Баухаус“ — за съществуващи завършени примери през последните две години и
  • „Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди“ — за концепции или идеи, предложени от млади творци на възраст под 30 години.

В допълнение към 16-те награди, които ще бъдат присъден от журито (един победител и един подгласник за всяка категория и направление), чрез публично гласуване ще бъдат отличени още двама лауреати сред най-добрите кандидати. Общо 18 победители ще получат парична награда в размер до 30,000 EUR, както и комуникационен пакет, който ще им помогне да доразвият и популяризират своите инициативи.

Срокът за подаване на кандидатурите изтича на 28 февруари 2022 г. в 19:00 ч. централноевропейско време. Кандидатите от всички националности и интереси са добре дошли, при условие че техните концепции, идеи и проекти се разработват или се намират физически в ЕС.

Контекст

Инициативата „Нов европейски Баухаус“ е екологичен, икономически и културен проект, който има за цел съчетаването на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, с оглед подпомагане осъществяването на Европейския зелен пакт.

Обявена от председателя г-жа фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2020 г., инициативата „Нов европейски Баухаус“ беше разработена съвместно с хиляди хора и организации в цяла Европа и извън нея.

През септември 2021 г. инициативата премина от съвместно проектиране към изпълнение със съобщение на Комисията, в което се определят политическите действия и финансирането, за да се превърне инициативата в реалност.