Новини

Деница Николова, ГЕРБ-СДС: МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани

„МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани. А чрез интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен район за планиране да се изградят и нови артерии. Не става въпрос просто за ремонт и асфалт, а за привличане на инвестиции, насърчаване на туризма и подобрява качеството на живот в населените места. Като народен представител, избран от Бургаски регион, ще продължа да насочвам усилията си за качествена и сигурна пътна инфраструктура“. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Николова по повод отправен от нея въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, се посочва в  съобщение изпратено до медиите от пресцентъра на ГЕРБ

Въпросът на Деница Николова е свързан с планираните пътни отсечки, които АПИ възнамерява да рехабилитира или новоизгради с помощта на механизма за Интегрирани инвестиции за 2021-2027 г. в област Бургас.

В съобщението се посочва, че Николова е поискала детайлна информация на какъв етап са подготвителните дейности за кандидатстване и техническа готовност на проектите, водени ли са разговори с местните власти и  икономически партньори

„Във връзка с подготовката по програма „Развитие на регионите 2021-2027 г“, АПИ е изготвила методика за подпомагане на инвестициите на регионално ниво. Изготвен е списък, който наскоро е актуализиран, като той включва 64 пътни отсечки или общо 1 114 км. В програмата като допустими бенифициенти за област Бургас са включени общините Бургас, Айтос и Карнобат“, става ясно от отговора на МРРБ.  

В краткият списък с обекти е приложен път II-99 Бургас-Созопол-Приморско-Царево с обща дължина 58 км. А в разширения списък влизат: 

  • За община Карнобат: Шумен-Лозарево (Карнобат-Бургас) – малко над 3 км.отсечка
  • За Община Бургас: Варна-Оризаре-Каблешково (o.п Слънчев бряг-Бургас) с обща дължина 51 км. и път Дебелт-Тръстиково-Полски извор с дължина 16 км. 

Според писмения отговор АПИ е провела обществени поръчки за избор на изпълнители на технически проекти за основен ремонт на конкретни пътни участъци. Към момента има изработване на технически проект за основен ремонт на републикански път II-99 (Бургас-Маринка)-Созопол-Приморско-Царево-Малко Търново с обща дължина близо 53 км. Проектната разработка за втори междинен етап се разработва за разглеждане и след нея ще бъде окончателно завършен техническия проект. В писмения отговор са включени още:

  • Технически проект за основна рехабилитация на републикански път Дюлино-Оризаре-Каблешково (о.п.Слънчев бряг – Бургас). Проектната разработка е завършена
  • Изработване на технически проект за основен ремонт на път II-73 Ришки проход, като към момента се провежда процедура за избор на изпълнител. 

Деница Николова коментира още, че идеята за четирилентови пътища в област Бургас не трябва да остава само на хартия, защото от нея зависи бъдещето развитие на региона. „Като зам.министър в МРРБ в предходен период мога да кажа, че новото правителство ги очаква много работа, за да се стигне до реален ефект от средствата от ЕС и през този програмен период. А вече имаме тревожни индикации за забавяне на ключови програми, както стана ясно миналата седмица по време на мое питане от трибуната на НС“.