Новини

Инж. Благой Козарев, председател на КС на КСБ: Настояваме да заработи методиката за индексация в строителството

"Има опасност да не бъдат завършени редица инфраструктурни проекти - наши и европейски,  в стротелството и ние вече имахме една среща по темата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да го предупредим, че е необходима бърза актуализация на цените в сторителството". Това коментира пред БНР инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на  Камарата на строителите в България.
 
Козарев е представител на преговорния екип с регионалното министерство. В работната група се обсъждат индексации в строителството с представители на МРРБ и финансовото министерство преди представянето на Бюджет 2022 зарази повишените цени на строителните материали.
 
"Проектите са от целия обем на публичните възлагания - както общински проекти, така и всички проекти по оперативните програми, защото поскъпването на материалите се отразява и на по-малките, и на големите проекти", поясни още в "Хоризонт до обед" инж. Козарев.
 
Има опасност да загубим и европейски средства, но може да не довършим и проекти, финансирани от държавия бюджет, които са със сериозна обществена значимост. Това е например проектите за водните цикли в провинцията.
 
Поскъпването на строителните материали е още от миналата година - това са стомана, дървен материал, пластмаса, като повишаването на цените беше от порядъка на 30 на сто още от 2021г. А сега се повишиха и цените на енергоизточниците, което още повече усложнява процеса.
 
Имайки предвид преди всичко, че става дума за израходване на публичен ресурс, което трябва да става прозрачно и ясно, ние настояваме за въвеждането на специална методика, която да индексира плащанията по нашите договори.
 
Оказва се, че сме последната държава в Европа, която не е взела подобни мерки. Дори в Румъния е вече направено още миналото лято. Затова трябва точно да се дефинират методиките на индексиране на отделните видове строителство и строителни материали - защото поскъпването не е константа и това трябва да се има предвид", поясни още той.
 
По думите му вчера вече официално методиката е представена пред МРРБ. Очакванията са в края на тази седмица да има подобно представяне и пред МФ.
 
Интервюто с инж. Козарев за програма "Хоризонт" по БНР можете да чуете тук: https://bnr.bg/horizont/post/101591102/blagoi-kozarev