Новини

България и РСМ планират да изградят магистрала между Дупница и Гюешево (видео)

Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се следва от двете правителства, са онова, към което би трябвало България и Република Северна Македония да се стремят, а именно добросъседство, разбирателство  и повече общи проекти. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в ефира на БНТ тази сутрин. 

"Колкото повече има свързаност между две съседни държави, толкова по-добре и за двете", подчерта той.

На въпрос, кои ще са пътищата, които ще свържат България със РСМ вицепремиерът отговори, че най-важният е изграждането на автомагистрала между Дупница и Гюешево, с която да се продължи в македонска страна, където македонското правителство работи върху ускорена рехабилитация на техния път.  "След Скопие имат по-висок клас път до Албания - през Тирана до Дуръс, където ще се отвори един много дълъг коридор, започвайки на изток от Варна, Бургас, когато приключим с автомагистрала "Черно море", после до София през АМ "Тракия", от София по "Струма" до Дупница, а от там до Гюешево, после Скопие, Тирана, Дуръс - така са свързани Адриатичевско и Черно море", обясни той.

"Това е бившият коридор N 8, който през 2014 г. отпадна от програмите на ЕК, сега такава изток-запад ос няма и се разбрахме с министрите от Северна Македония, че ние трябва да отидем пред Европейската комисия заедно с албанския министър и да настояваме ЕК да възстанови и финансирането, и вниманието на т.н. коридор "Западни Балкани", заяви регионалният министър.

От думите му стана ясно, че на този етап Република Северна Македония ще разчита за финансиране на тези проекти чрез националния си бюджет и през други механизми за страни, които не са членки на ЕС, докато България ще разчита за финансиране изцяло на Фонда за регионално развитие и на програмите за транспортна свързаност.

 Вицепремиерът Караджов посочи още, че не са спирани строежи на пътища,

"Амбицията ни е да ремонитраме около 3100 км. пътища. Това е ясно отношение на правителството към проблема, че по пътищата ни не останаха маркировки, не останаха и мантинели. Всичко е лошо състояние. Повече правителствата не могат да си затварят очите пред този проблем", поясни министърът. 

На въпрос дали санирането в страната ще продължи той отговори, че е оценките на гражданите върху този процес са много добри и хората спестяват от сметки за електричество. "Ще има нови правила и нов начин на провеждане на конкурсите, които да намалят максимално възможността за фаворитизиране на фирми и възможност за неизпълнение на даден обект. 1,3 млрд. лв. са заделени по Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на жилищни сгради и още около 300 млн. лв. са за подобряване на енергийната ефективност на офисни и обществени сгради, включително такива, които са културна ценност", допълни Караджов.  Той сподели, че вече има много заявки от страна на хората и се надява необходимите средства да са налични до края на годината.