Новини

Утре вицепремиерът Гроздан Караджов ще участва в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка

Утре вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще участва в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка. 

Събитието ще проведе от 13 в рамките на заседанието на местния парламент на 27.01.2022 г. Домакин ще бъде кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет на общината Климент Кунев. В дискусията е поканен още  Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите.

По време на срещатра гостите ще бъдат запознати на терен с изградената вече довеждаща мащабна инфраструктура по Проект „Обход на гр. Габрово”, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

Във връзка с епидемичната обстановка в града и невъзможността за свободен достъп до заседанието, гражданите, които желаят, могат да зададат към министър Караджов въпроси по темата за тунела под Шипка чрез линка https://forms.gabrovo.bg/tunnel/ до 25 януари.  

Заседанията на Обс Габрово ще излъчват в реално време в сайта на Вестник "Строител" и на адрес https://gabrovo.bg/cameras/zalaV.html

В петък вицепремиерът Гроздан Караджов ще посети Русе, където съвместно с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия румънски колега Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата в северната ни съседка, ще участват в трансграничен форум, посветен на транспортната съврзаност между България и Румъния. На събитието ще присъства и областният управител на Русе  Анатоли Станев, посланикът за специални поръчения в Министерството на външните работи Радко Влайков, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев. След края на форума се очаква да се проведе и пресконференция. 

Инициативата цели да се набележат както краткосрочни, така и дългосрочни мерки за облекчаване преминаването на граничните пунктове между двете държави. Специално внимание ще бъде отделено и на възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево. Акцент ще бъде поставен и върху перспективите и плановете за изграждането на нови мостови съоръжения, съгласно Меморандума за разбирателство между двете правителства относно изпълнението на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност, подписан още на 29 март 2019-а.

По предварителна програма в 10.00 часа на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ ще бъде посрещната румънската делегация, като веднага след това на място двете делегации ще разговарят със служителите на институциите за това коя е най-ефективната организация за движението и обработването на леко и тежкотоварния трафик.

Планира се и съвместна пресконференция, като за сега се предвижда тя да е в 12.00 часа в Областна администрация – Русе.