Новини

ДБ в СОС: София има един огромен проблем и той се нарича централизация

София има един огромен проблем и той се нарича централизация. Целият град се управлява от няколко кабинета в центъра на града. От там се отпускат бюджетите, от там се съгласуват проектите, там се решава докладите в СОС дали да минат за два дни или – за две години така и да не минат. В тези няколко кабинета се държат и ножа, и хляба, и сиренето!
София има един още по-голям проблем и той се нарича ГЕРБ.  Това се казва в изказването от името на групата на "Демократична България" в СОС. "Тази политическа сила управлява столицата вече повече от 15 години. През това време някои от големите недъзи на града си останаха същите, а някои дори се задълбочиха – като проблема с чистотата на въздуха. Общественото строителство, което се прави на парче и което е недостатъчно. Канализацията е недостатъчна. Тук възникват въпросите: Къде са улиците в новите квартали? Къде са училищата и детските градини? Къде са планираните паркове?
Комбинацията ГЕРБ плюс централизация е смъртоносна комбинация. Смъртоносна е, защото ГЕРБ не просто се възползва от нея, но и паразитира върху нея и я задълбочава. Да припомним защо нямаше избори за районни кметове през 2011 г. - ГЕРБ ги отмениха и замениха мажоритарно избраните кметове с назначени чиновници.
До ден днешен това е универсалното оръжие на ГЕРБ – какъвто и проблем да се появи, те имат за него един лек – решението да се вземе на централно ниво, като се заобиколи или направо се пренебрегне мнението на мажоритарно избрания районен кмет, без да се познават местните особености и без допитване до местната общност.
Това решение не работи добре и ще работи все по-малко, защото това всъщност не е решение, а проблем! По този начин никога не стигат пари за кварталните улички, ключови имоти стоят неотчуждени, а гражданите не могат да повярват, че за да се възстанови боята или да се скосят бордюрите на важна пешеходна пътека са необходими месеци, а понякога дори години!
Дами и господа, така не може да продължава повече.
Затова ние от "Демократична България" призоваваме Столичния общински съвет в разглеждането на бюджета за 2022 г. да помисли как да прехвърли повече правомощия и средства към районните администрации. Нека помислим как общинските дружества да станат по-прозрачни и да не се държат като неканени гости по районите. Призоваваме и към незабавно пристъпване към реформи, насочени към децентрализацията на общината. Сигурни сме, че вече и Парламентът и правителството биха помогнали.
Считаме, че така ползата за всички веднага ще се усети – административните процедури ще отнемат по-малко време, а гражданите ще могат да контактуват директно с хората, които могат да им помогнат".