Новини

Вариант за справяне с кризата заради високите цени на електроенергията е общините да плащат сметките като битови потребители, смята Даниел Панов

Вариант за справяне с кризата заради високите цени на електроенергията е общините да плащат сметките като битови потребители, каза кметът Даниел Панов по време на днешната сесия на Общинския съвет във Велико Търново, предава БТА. Като председател на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ той посочи, че предложението се е обсъждало и от други кметове на общини и предстои да бъде изпратено до Министерството на финансите.
Идеята е това да обхване общинските социални, болнични, образователни и други структури, без администрацията. Панов подчерта, че се предвиждат срещи с електроразпределителните дружества.
Във Велико Търново със заповед на кмета са въведени краткосрочни мерки, като временно е изключено художественото осветление на 20 сгради, сред тях и редица музейни обекти. Предвижда се смяна на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи в кварталите на града.
Предстоят разговори с Агенцията "Пътна инфраструктура", за да се реши проблемът как да бъдат осветявани входовете и изходите на града в посока София-Варна и в Южния пътен възел, които са едни от най-големите консуматори на ток.
Около пет процента намаление на консумацията на електричество се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.
Уличното осветление ще е с променено часово време на включване сутрин и вечер. Подобна мярка ще бъде въведена и в населените места, посочи Панов. Той допълни, че очаква кметовете на населените места да направят индивидуални предложения за оптимизация на разходите в зависимост от спецификата на всяко едно."Няма да оставим децата и социалните услуги на студено, на този етап Велико Търново и селата няма да са тъмни нощем", каза той.
По разчети на НСОРБ по данни от 180 общини сметките за ток растат между 2 и 2,5 пъти. Затова е абсолютно належаща държавната помощ за всички общини, за да се справят с тази криза, подчерта Даниел Панов. Каквито и икономии да с предприемат, те са недостатъчни, нужна е спешна държавна подкрепа, посочи той.