Новини

До юни ще бъде пусната фериботна линия през река Дунав, която да разтоварва изключително тежкия трафик през „Дунав мост“ (на живо)

До юни ще бъде пусната фериботна линия през река Дунав, която да разтоварва изключително тежкия трафик през „Дунав мост.“. През март ще се подпише документ, който да урежда преминаването на пътници и товари през ГКПП „Дунав мост“. Целта е да се избегне струпването на превозни средства. Това каза министърът на транспорта Николай Събев в Русе, след проведена среща между българската и румънската страна, в която участва и вицепремиерът и министъ на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Министърът на транспорта припомни, че меморандум между България и Румъния е подписан още през 2019 г. Договорено е срещи между двете страни да се провеждат на всеки три месеца, за да се постигнат заложените в Меморандума цели. Министърът обясни, че в документа пише да се изследват петте точки, където може да има мостове над река Дунав.

"Румъния не е доволна от дейността на групата, която е работила по постигане на целите заложени в Меморандума между двете държави от 2019 г. Според тях, от българска страна не е работено много активно. В документа са посочени пет точки, които да се проучат за построяването на мостове над река Дунав", поясни още министър Николай Събев. Той обясни, че българската страна е поставила акцент върху построяването на мостове над реката, то от румънска страна са наблегнали на развитието на проекта „Фаст Дунав“.