Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Няколко принципни неща, които трябва да бъдат подобрени в Закона за устройство на територията, се очертават ясно от срещите ми с граждани

Няколко принципни неща, които трябва да бъдат подобрени в Закона за устройство на територията, се очертават ясно от срещите ми с граждани. Това сподели вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоуството Гроздан Караджов в профила си във Facebook. 


"В приемните ми дни непрекъснато идват хора, които са попаднали в капана на незаконното строителство, което пречи на техния нормален живот. То обаче е изцяло отговорност на местната администрация. Това са по-ниските категории строежи - от четвърта до шеста категория, за които държавният строителен контрол не отговаря. От ДНСК могат единствено да уведомяват общината, но не и да я задължат да премахне незаконните строежи. Хората се чувстват в капан. И недоволстват: „Няма държава. Защо плащаме данъци?“. Прави са! Защото дори и да има установено незаконно строителство на строеж от 4 до 6 категория, кметът трябва да контролира сам себе си дали ще спази разпореждането да го премахне. Същият този обект, за който пак местната власт е издала разрешение за строеж. Затова смятам, че поне до 5 категория строежи включително, трябва да се върнат в правомощията на ДНСК. Но за да стане това, трябват промени в ЗУТ", посочи още не той. 

" Другият кръг от изменения трябва да е насочен към съкращаване на сроковете за процедурите преди реалното строителство. Например съдебните дела по отчуждаването не следва да спират проектирането и самото строителство. Защото собствениците жалят в съда сумата, която е определена за отчуждаване на техния имот, а не самия обект – път или друга инфраструктура. Ясно е, че държавата няма да избяга и ще плати на собственика присъденото от съда. Но обжалването сега спира изграждането и води до няколко години забавяне", пише вицепремиерът. 

" Другите срокове, които могат да се оптимизират, са за ОВОС и за археологическите проучвания. Сега НИНКН имат 4 месеца да съгласуват проект, а този срок може да е двойно по-кратък. Тези стъпки биха отпушили реалното строителство. Защото 13 км път до границата с Македония, който минава през едно поле, може да се построи за около 8 месеца. А за екологичните процедури и отчуждаването трябват 3 години. Това не е нормално.", коментира той. 

"В МРРБ подготвяме промени в ЗУТ. Това обаче ще отнеме време, защото преди да ги представим на гражданите публично, искам да са солидно аргументирани", поясни Караджов.