Новини

България няма да разчита само на европейско финансиране, за да развие инфраструктурата си, но също така ще инвестира значително и национални средства

Има доста големи различния на този бюджет с предишните бюджети. Едно от тях е големият дял на инвестициите, предвиден бюджета. Говорим за удвояване на капиталовите инвестиции. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му от Министерство на транспорта имат готови проекти за инвестиции в железопътната и пътната инфраструктура. „Ако няма проектна готовност, юни месец имаме актуализация и ще се направи преоценка на тези разходи“, коментира той.

Вицепремиерът Василев допълни, че България няма да разчита само на евросредства, за да развие инфраструктурата си, но също така ще инвестира значително и национални средства.  "Това е едно от големите различия на Бюджет 2022 г. от предишните, като се залага голям дял на инвестициите, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите", посочи Асен Василев.

Той подчерта, че сред приоритетите на новия бюджет са инвестициите в човешкия капитал - за образованието, здравеопазването и в сферата на социалното подпомагане. „Това е изключително важно, защото без нормално образование и здравеопазване нито има как да започнем да връщаме сънародници отвън, нито нашите работници могат да станат по-продуктивни и да се развиват“, добави вицепремиерът.