Новини

ГЕРБ: Призоваваме до края на деня министър Бойко Рашков да признае, че няма нищо нередно в строителството на АМ 'Хемус"

"През месец януари министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов изплаща 26 млн. лв. по договори по "ин хаус процедурите" за изграждането на АМ "Хемус". Какво се оказа в крайна сметка. Оказа се, че за няколко месеца са изплатени 40 млн. лв. по точно тези порочни договори за изграждането на АМ „Хемус“. Не искаме да бъдем разбрани погрешно. Ние изцяло подкрепяме действията на министър Караджов. Адмирираме това, което той прави. Нещо повече – той каза по време на Комисията, че ще продължи да работи по "Хемус", точно по тази процедура. Радваме се, че няколко месеца по-късно настоящото управление осъзнаха, че това е единственият правилен начин да бъде завършена магистралата в най-кратки срокове. Това заяви на брифинг в Народното събрание депътатът от ГЕРБ-СДС Младен Шишков. В него участваха и депутатите Александър Иванов и Николай Нанков. 

"Идват логични въпроси. На 15 декември 2021 г. г-н Бойко Рашков в ефира на БТВ в участие в Лице в лице казва, че има извършени престъпления и те могат да бъдат наречени престъпленията на века. Това го казва във връзка със строителството на АМ „Хемус“. Тук колеги въпросът е какво смята той по отношение на това, че и г-жа Комитова като служебен министър на регионалното развитие от кабинета на Румен Радев, е плащала по тези договори, също така и настоящия министър Караджов плаща по тези ин хаус договори. Те съучастници ли са по такова престъпление на века, каквото е съзрял министърът на вътрешните работи Бойко Рашков", сподели Александър Иванов.

"Ние искаме той да отговори дали няма да си признае вече, че няма нищо гнило в строителството на АМ „Хемус“ и той е единственият участвал с тези си твърдения като предизборен агитатор по време на три предизборни кампании, целящи единствено уронване на престижа на ПП ГЕРБ. Още веднъж държим да подчертаем, че ние приветстваме и ще подкрепяме решения, които продължават във връзка със строителството и довършването на АМ „Хемус“. Икономиката на България и гражданите имат нуждата от завършването на това строителство и свързването на магистралата от началната до крайната точка", заяви още той.

"Стои логичния въпрос. Ако тези договори бяха порочни цялата процедура по АМ „Хемус“ не трябваше ли да бъдат прекратени и да бъдат изискани с обезпеченията, които ние осигурихме всички финансови средства, които бяха разплатен. Не трябва ли всичко да стартира отново? Тогава може би щяхме да повярваме на всички онези внушения и спекулации през изминалите 8 месеца. Колегата Шишков спомена, вече освен, че се работи, са и разплатени над 40 млн. лв. Тези бомби, които бяха използвани единствено, за да създадат усещането и внушението на българското общество за нещо толкова нередно, с действията си мисля, че сега те се самоопровергаха. Още веднъж адмирираме действията на министър Караджов, който размрази след 8 мeсеца застой АМ "Хемус" в 1,2,3 участък. Единствено съжалявам за гражданите в Северна България за загубената ни една година. Тя ще коства поне 2 -2,5 на строителството. Все пак трябва да бъдат размразени строителните обекти. Може би 2027 е обективния срок, както казва Караджов", коментира на свой ред Николай Нанков.