Новини

Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив направи днес кметът Здравко Димитров

Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив направи днес кметът Здравко Димитров. На посещението на обекта в село Ягодово той бе заедно със заместник-кмета по строителството Пламен Райчев и управителя на „ВиК“ ЕООД - Пловдив Огнян Кулишев.

„Водният цикъл върви в срок, даже сме напред с графика. Разплатени са близо 21 млн. лева за строителството на станцията, което е около 40% от стойността й“, съобщи кметът и припомни, че на първата копка през лятото на 2021-а теренът е бил само поле.

Пламен Райчев допълни, че проектът за Водния цикъл на община Пловдив ще бъде завършен до края на 2023-а година. „В началото на мандата заварихме недовършени поръчки и обжалвания, които вече преодоляхме и сме в готовност да отчетем проекта до края на 2023-а“, каза той и даде пример със заварената поръчка за 24 млн. лв. за един от подобектите – бул. „Дунав“ –  „Брезовско шосе“, която беше спряна от общината. В последствие цената бе оптимизирана до 18 млн. лв. и с това са спестени няколко милиона лева. По думите на заместник-кмета община Пловдив няма да прави компромис с качеството и ще изисква всички дейности да бъдат изпълнени, както са заложени в процедурата.

Проектът за Пречиствателна станция е част от Етап 1 на „Интегриран проект за водите на град Пловдив“. Той включва общо 5 подобекта. По време на инспекцията стана ясно, че два от тях вече са готови за приемане  – рехабилитацията на Главен колектор VII и водопроводните и канализационни системи и улици, изградени в кв. „Захарна фабрика“. Следващият обект в района на ул. „Карловска“ е на 90 % готов и се очаква през април също да бъде приет.

След реконструкцията Пречиствателната станция ще обслужва над половин милион души чрез преработката на отпадните води на Пловдив. На станцията се изграждат метан-танкове, които ще произвеждат електричество от отпадните води. В нея ще се заустват Северния колектор, както и Южния обходен колектор, който пък трябва да бъде изпълнен от държавното дружество „Водоснабдяване и канализация“. По време на инспекцията управителят Огнян Кулишев заяви, че се надява най-късно през пролетта да стартира и работата по него, тъй като забавянето е вече близо година. Очаква се строително-ремонтните дейности да започнат от частта на улица „Царевец“, за да се не забави изграждането на пробива „Модър-Царевец“.