Новини

Вицепремиерът Гроздан Караджов: Ин хаус договорите, сключени от предишното правителство, са незаконни

Ин хаус договорите, сключени от предишното правителство са незаконни. Ин хаус процедурите са или нищожни или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Въпреки, че са сключени при отсъствие да има каквато и да е възможност „Автомагистрали“ ЕАД да извърши над 80% от реалните строително-монтажни работи, по този начин се е заобиколил Закона за обществените поръчки. След като има заобикаляне на Закона то действието, което е извършено също е незаконно. По отношение дали продължава работата по тези отсечки на АМ „Хемус“, тя никога не е спирала. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

"Реално през изминалата година се е извършавало строителство по тези договори, макар и нищожни. Независимо дали договорите са нищожни или унищожаеми те пораждат правен ефект. Този правен ефект трябва да се изпълнява. Извършеното през изминалата година е актувано преди мен", поясни той.

"В този смисъл се е породило задължение от страна Агенция „Пътна инфраструктура“ да заплати на държавната „Автомагистрали“ ЕАД за извършената работа, което те са направили. В този смисъл по сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за ин хаус поръчка е извършвана работа през изминалата 2021 г., заради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистралата", каза още вицепремиерът.

"Продължавам да изпълнявам тези договори, защото така е правилно и законно. Незаконните договори пораждат действие и ние го изпълняваме. Може би на някои хора им се иска да бъдат прекратени тези договори и държавата загуби авансите, които са дадени по тях. Тоест 50% от 4 млрд. лв. да ги загубим, защото някой безотговорно си е сложил подписа преди няколко години. Това никога няма да се случи", подчерта Гроздан Караджов.