Новини

МТС: Нови връзки в Европейската транспортна мрежа са отлична възможност за развитие

Създаването на нови връзки към Европейската транспортна мрежа (TEN-T) е отлична възможност за развитие на нашия регион, а именно от Балтийско море до Черно море и Егейско море през Карпатите. Това съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на видео конференция, посветена на Карпатите като европейски регион.

Изграждането на надеждна и висококачествена транспортна мрежа би гарантирало устойчива свързаност на територията на целия ЕС без физически пропуски, тесни места или липсващи връзки до 2050 г. Предложението е възможност за приспособяване на мрежата към бъдещите нужди, по-специално декарбонизация, дигитализация и устойчивост на непредвидени кризисни събития.

Подкрепяме идеята за модифициране на съществуващите коридори, за да се постигне синергия между инфраструктурните и експлоатационните аспекти на мрежата.

„Споделяме позицията на Вишеградската група, че въвеждането на по-високи изисквания за TEN-T без допълнително време и подходящо европейско финансиране за внедряване, изглежда много рисковано. Това вероятно ще доведе до неспазване на сроковете. Ние сме напълно убедени, че ефикасността на ресурсите трябва да остане ключов принцип“, съобщи заместник-министър Върбанов.