Новини

Френско-българската търговска и индустриална камара обяви третото издание на конкурса си за иновации

Френско-българската търговска и индустриална камара обяви третото издание на конкурса си за иновации. Целта на състезанието е да популяризира успешни иновативни проекти, разработени в България.За първи път конкурсът е отворен и за компании, които не са членове на Камарата. Изискванията са проектите да са създадени в България, от компании, регистрирани у нас от поне година и половина и да имат екип от най-малко 5 служители. Няма ограничение за секторите, в които е разработена иновацията.  Кандидатури се приемат в четири категории: „Инвестиции“, „Бизнесмен“, „Бизнесдама“ и „Корпоративна социална отговорност“. Заявките за всяка ще бъдат разглеждани от самостоятелно жури, а от всяка категория, освен победител, ще бъде излъчен и по един проект, който ще се състезава за специалната награда. Заявки се приемат до 28 февруари. 

Малки и средни предприятия могат да кандидатстват за ексклузивната програма за растеж еBay Growth Program, в която онлайн гигантът ще предостави пакет ексклузивни услуги на компаниите. Сред тях са:

-Персонализирана подкрепа за растеж от личен мениджър

-Персонализирана обучителна програма за настройване на онлайн активностите в платформата на eBay

-Високи лимити за продажба, за да се даде възможност за бърз растеж

-Безплатен абонамент за eBay за 3 месеца.

 Изискване е търговците да имат над 100 артикула за продажба. Включването на български компании в програмата за растеж на еBay се реализира с подкрепата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Заявки за участие се приемат на адрес: https://export.ebay.com/en/new/?utm_source=BSMEPA 

Компании с решения в областта на градската мобилност имат шанс да тестват идеите си в реална градска среда чрез проект на EIT Urban Mobility – инициатива на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). В проекта партнират гародовете Тулуза и Милано, които вече са предоставили специфични предизвикателства, на които търсят решение. По време на изпълнението на проекта пилотните инициативи ще се тестват паралелно и изцяло в реална градска среда. Ще бъде осигурено финансиране от EIT и административна подкрепа от градовете за внедряването на решенията, както и от доставчиците на обществени услуги, когато това е приложимо. Конкретните предизвикателства, поставени от италианските градове, и как да кандидатствате за тестване на пилотен проект вижте тук. Крайният срок е 8 февуари, 2022. 

Чрез мрежата на Център за външноикономическо сътрудничество към БСК германски изследователски институт търси партньор от Източна Европа и Балканите за предложението им „Дигитални инструменти в подкрепа на проектирането на кръгова икономика“ към покана на “Хоризонт Европа”. Търсят се партньори с полуавтоматично производство, които се интересуват от спестяване на разходи чрез използване на употребявани производствени технологии и имат продукт с множество стъпки на сглобяване. Още характеристики, на които трябва да отговарят потенциалните партньори, вижте в сайта на БСК и може да се обърнете към експертите в Центъра за съдействие.  

 

Innovation Capital, финансов посредник на Фонд на фондовете по “Фонд за ускоряване и начално финансиране”, набира следващите български компании, които да подкрепи с публичен и частен ресурс за растеж. Стартъпи в начален етап, включително с проекти на ниво идея/MVP (минимално жизнеспособен продукт), могат да получат инвестиция между 25 000 и 50 000 евро.