Новини

БСП - София предложи СОС да се противопостави на провеждането на Луковмарш. ГЕРБ отхвърли предложението

Групата на „БСП за България“ предлага, като знак за проевропейската си ориентация, Столичният общински съвет да приеме декларация, в която категорично да се противопостави на провеждането на Луковмарш и да осъди всички профашистки, ксенофобски и неонациски прояви в столицата на България - София. Това каза Калоян Паргов в декларация от името на групата в началото на сесията на СОС.

Управляващото мнозинство в Столична община отхвърли предложението.

„От 2003 до сега общинските съветници от БСП многократно сме призовавали институциите да предприемат необходимите действия за предотвратяването на провеждането на парада на омразата Луковмарш.  През 2018 година Европейският парламент прие документ, в който изрази безпокойството си от нарастващото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите-членки на ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи и техните прояви“, припомни лидерът на столичните социалисти.

Той посочи, че преди 2 години българският съд ясно се произнесе, че е недопустимо да се провежда подобни демонстрации на мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума“, на 12 февруари е планирано отново да се проведе това срамно събитие в памет на ген. Христо Луков, който през Втората световна война е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.

„Ние, общинските съветници от БСП, сме убедени, че e огромна грешка да се допусне на територията на Столична община, в сърцето на София да се проведе шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век“, изтъкна Паргов.  

Социалистите считат, че през изминалите години позицията на Столична община бе половинчата и беззъба.

„Настояваме за решителност и отхвърляне на всякакви опити за реабилитиране на престъпната идеология на фашизма и нейните поддръжници. Ръководството на Столична община е длъжно да заеме твърда позиция, за да не оставаме с впечатлението, че негласно подкрепя шепа неофашисти и лумпени“, се казва в декларацията на групата на „БСП за България“ в СОС.

„Странно е, че с йезуитски аргументи именно Столична община отказва да разреши поставяне на паметник на децата, убити в периода 1925 - 1944 година. Обществената подкрепа за този паметник е факт, както е факт и бездушното и цинично отхвърляне на предложението на инициативния комитет, подкрепено от десетки хиляди българи от различен етнос и с различни политически възгледи. Иска ни се да вярваме, че с действията си Столична община ще почете паметта на невинните жертви и ще осъди възвеличаването на убийците им“, категоричен бе Калоян Паргов.