Новини

Вицепремиерът Караджов: България и Република Северна Македония имат политически консенсус за интензивен диалог

Утре ще е първият полет София – Скопие

Пред нас стои възможността да бъдем полезни за хората, като улесним пътуванията, свържем бизнесите и отговорим адекватно на предизвикателствата пред енергийните системи. Това са темите днес – транспорт, енергетика и новата програма за трансгранично сътрудничество, по която финансирането е над 31 млн. евро. Сумата е двойно повече спрямо предишния програмен период и смятам, че сме длъжни да постигнем поне двойно повече резултати.

С тези думи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов откри второто заседание на работната група за сътрудничество между Република България и Република Северна Македония в областите инфраструктура, транспорт и свързаност, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Съпредседател е министърът на транспорта и съобщенията на Северна Македония Благой Бочварски. В работната група участват министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев и на енергетиката Александър Николов, министърът на местното самоуправление Горан Милевски и държавният секретар в Министерството на икономиката на Северна Македония Размена Цекич-Дурович.

На 25 януари 2022 г. поставихме началото на нов етап в отношенията ни. Дългоочакваното развитие на съвместните ни приоритети става възможно чрез работата на четири тематични работни групи, едната от които е нашата. Натоварени сме с големи очаквания да постигнем практически резултати и това не е случайно. От една страна, защото за първи път имаме ясен политически консенсус за много по-интензивен диалог, а от друга – икономическите загуби от нереализираните проекти вече създават проблеми и от двете страни на границата, каза още вицепремиерът Караджов.

Имаме всички предпоставки да покажем, че работната група е двигателят, който ще използва политическия импулс и ще задвижи двустранните ни отношения в правилната посока и с още по-висока скорост, заяви още Гроздан Караджов.

Трябва да покажем, че работим за гражданите ни, за по-силна икономика, по-развити пътища и решаване на енергийните проблеми, които са общи за Европа, заяви министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Имаме много сериозен напредък в областта на транспорта и съобщенията. Утре представители на двете правителства, инвеститори в туризма и туроператори ще летим до Скопие. Една от целите на разговорите там е да се създадат добри туристически пакети, така че македонците и българите да пътуват бързо и лесно, съобщи министър Николай Събев.

Обсъждаме и проекта на писмо на транспортните министри на България, Северна Македония и Албания за включване на част от Коридор номер 8 към европейския проект Западни Балкани. Целта на нашите съвместни усилия е финансирането на железния път да бъде осигурено от Европейския съюз. Беше постигнат сериозен напредък в областта на международните автомобилни превози. Двете страни следват пътя на пълна либерализация, работи се и за общ пазар, обясни министърът на транспорта. Министър Събев обяви, че има план на основата на меморандума от 2019 г. между България и Северна Македония, за да могат гражданите на двете страни да ползват по-добър роуминг. Целта е да отпаднат икономическите граници и хората свободно да вземат решения, когато искат да работят или да почиват в която и да е от двете съседни страни.

Пред България и Македония стоят много възможности за напредък в двустранните отношения за кратко време и същевременно – много трудни теми, с оглед волатилността на енергийните цени, каза министърът на енергетиката Александър Николов. Интеграцията на пазарите ще бъде показателна за това как нашите съседи могат да отбележат бърз напредък в предстоящите преговори за членство в Европейския съюз, допълни министър Николов. Той изтъкна проектите от общ интерес, особено в сферата на декарбонизацията и енергията от възобновяеми източници, като фактор за подобряване на енергийната свързаност между двете държави.

Днес разговаряхме за трансграничното сътрудничество, подобряване на съвместната работа на общините и техните сдружения и активизиране на работата по изграждане и разкриване на новия граничен контролно-пропускателен пункт „Клепало“, информира министър Горан Милевски. По идея на министър Милевски предстои до два месеца да се организира среща между общините от двете страни на границата, за да се обсъди подобряване на сътрудничеството между тях.

В рамките на съвместната програма за трансгранично сътрудничество са реализирани важни общи проекти в областта на инфраструктурата, туризма, опазването на околната среда и насърчаване на предприемачеството. В последните 8 години в пограничните райони са изпълнени 73 проекта за над 18 млн. евро. Очаква се още през тази година да бъдат отворени първите мерки по новата програма за периода 2021 – 2027 г. Направена е пълна мобилизация за реализацията на новия граничен пункт „Клепало“.

Преодоляхме проблемите и работим активно. Общините от двете страни на границата са доволни от съвместната работа. Необходимо е да продължим с нови действия, каза министърът на местното самоуправление Милевски. Трябва да покажем на гражданите, че работим активно, да видят бърз резултат, особено по отношение на ГКПП „Клепало“, отбеляза той.

По-рано през деня експертите в областта на регионалната политика обсъдиха работата на Фонд Флаг, към който бе проявен голям интерес от представителите на Министерството на местното самоуправление. Ще се търсят възможности Фондът да финансира проекти и на общини в Северна Македония.

...