Новини

Министър-председателят Кирил Петков обсъди стратегическите инфраструктурни проекти на правителството с представители на ЕБВР и ЕИБ

Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обсъдиха с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) стратегическите инфраструктурни проекти на правителството в сферата на транспорта и енергетиката.

В хода на разговора бе дискутирана възможността тези важни за обществото проекти да бъдат реализирани със съдействието и по правилата на международните финансови институции, във възможно най-кратки срокове и в условия на максимална прозрачност. Акцент бе поставен също върху намерението на правителството да бъдат привлечени млади образовани българи от страната и от чужбина, които да пренесат международния опит и добри практики на работа при реализирането на проектите, заложени в програмата на кабинета. 

В рамките на срещата представителите на ЕБВР и ЕИБ изразиха подкрепа за финансиране на инициативата на министър-председателя за създаване на фонд „Стамболов“, който би допринесъл за завръщането у нас на успешните българи, получили образование на световно ниво.