Новини

Зеленият сертификат трябва да отпадне още от днес, каза в Сливен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Зеленият сертификат трябва да отпадне още от днес, защото той не се спазва и няма нужда от неговия "побългарен" вариант. Това каза в отговор на журналистически въпрос лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес се срещна в Сливен с членове и симпатизанти на партията,предава БТА. По думите му, зеленият сертификат е изиграл своята роля, въпреки че в Европа и света продължава да има значение за безпрепятственото пътуване.
Той разкритикува правителството за управлението на пандемията, като посочи високата смъртност и липсата на компенсации за бизнеса.
Борисов заяви, че се среща с партийния актив по места и иска да предупреди, че настоящото управление и политиките му водят към задлъжняване, инфлация и обедняване. Той представи графики с годишната инфлация, потребителските цени, преки чуждестранни инвестиции и други параметри, и сравни периода от кабинета на ГЕРБ и настоящия кабинет. Борисов предложи помощ на сегашното правителство от експерти на ГЕРБ. Той прогнозира по-голяма криза заради опасността от военен конфликт.
Председателят на ГЕРБ заяви, че настоява в бюджета да се заложат пари за втора ескадрила, за да се окомплектова цяла ескадрила, както е било заложено по план. Убеден съм, че тогава избрахме най-добрите самолети за България в тази ситуация, чисто нови F16, каза той и благодари на американското посолство, че са обяснили причината за забавянето на доставката, заради пандемията.
Помолен да коментира изнесения списък с имена, които може да са свързани с неправомерна дейност, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с главния прокурор Иван Гешев, Борисов каза, че ще го направи "ведро, с шега и закачка". Той показа списък, направен от МГЕРБ, ползвайки Гугъл, като на първо място в него бил Асен Василев.
На събранието Томислав Дончев изрази тревога, че Планът за развитие и възстановяване е драстично закъснял и се очаква първите пари да стигнат до хората през 2023 година. Делян Добрев заяви, че държавата трябва да компенсира бизнеса за увеличението на електроенергията, както са направили в Европа. "Парите отиват в АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, те трябва да се вземат от тях и да се върнат на фирмите", смята той.