Новини

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници, тръжната процедура ще започне до края на месеца, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта инж. Илия Илиев., предава БТА.
БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността.
Двуетажните влакове ще обслужват големия пътникопоток в района на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип "Интерсити", които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния. Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Формулярите за търговете за подготвени и приети от Министреството на финансите, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение, се очаква доставката да е налична до три години, както са регламентите на плана, уточни Илиев.По същия план е предвидено изграждането на Интермодален терминал в Русе, който е в завършена проектна фаза.
Голям проект на стойност 205 милиона лева е предвиден за подобряване на системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация по линията Русе-Каспичан.
По ОП "Транспортна свързаност" са планирани средства за изграждането на железопътен възел Горна Оряховица на стойност около 125 милиона лева. Отделно от това ще се предвидят средства за интермодален терминал в близост до Летището в Горна Оряховица, както и средства за проучване за възстановяване на железопътната линия "Горна Оряховица - Елена", закрита преди близо 20 години, посочи заместник-министър Илиев.
Крайно време е след близо 30 годишен период на рушене на железопътния транспорт и инфраструктурата да започне неговото възстановяване на съвременно, високо ниво, средства има и воля на правителството има, подчерта той и допълни, че 100 милиона лева повече от предвиденото ще бъдат предназначени конкретно за железопътния транспорт в бюджета за 2022 година.
С 50 процента ще бъдат намалени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че правителството ще обърне внимание на екологичния транспорт, в който ще бъде гарантирана чистотата, хигиената и сигурността, отбеляза заместник-министъра.
По линия на европейската TEN-T -мрежа в България ще има възможност да бъде изграден нов основен ЖП коридор в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис.
Според заместник министъра има решение на ниво Министерство на транспорта, подкрепено от министъ-председателя за изграждане на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за предварително проучване още през тази година на тези съвсем нови трасета, подчерта Илиев.