Новини

Алберт Попов се класира на 17-о място в алпийския гигантски слалом на зимните Игри в Пекин

Алберт Попов се класира на 17-о място в алпийския гигантски слалом на зимните Игри в Пекин.
Така той записа историческо постижение, като постигна най-предно класиране на българин в дисциплината, подобрявайки досегашния рекорд на Петър Попангелов, който беше 21-о място в Сараево 1984.
24-годишният Попов финишира за 2:14.94 минути на пистата "Ледена река" в Янцин.
Той беше 27-и след първия манш с 1:07.60 минута, но с великолепно спускане във втория за 1:07.34 минута (седми резултат) успя да прогресира с десет позиции в крайното подреждане. За Попов това беше най-добро класиране на зимни Игри, след като при дебюта си преди четири години в Пьончан той се нареди 28-и също в гигантския слалом, а в слалома не завърши.
Вторият манш започна със 75-минутно закъснение, тъй като домакините се нуждаеха от допълнително време, за да почистят и обработят пистата със специализирани машини. В екипа, който се грижеше за трасето, имаше и няколко българи.
Фаворитът Марко Одермат (Швейцария) спечели титлата с 2:09.35 минути.
Одермат, който има пет победи и едно второ място в шест гигантски слалома през този сезон за Световната купа, водеше след първия манш с 1:02.93 минута и задържа първата позиция със солидно второ спускане.
Словенецът Жан Кранец направи феноменален втори манш за 1:05.83 минута и прогресира от осмото до второто място само на 19 стотни от секундата зад победителя, за да запише най-големия успех в кариерата си.
Световният шампион Матийо Февр (Франция) се нареди трети на 1.34 секунди.
Щефан Бренщайнер (Австрия), който изоставаше само на 4 стотни от Одермат след първия манш, допусна грешка във втория и финишира с изоставане от повече от 15 секунди.
Олимпийският вицешампион от Пьончан 2018 и световен първенец от Оре 2019 Хенрик Кристоферсен (Норвегия), беше четвърти в първия манш, а във втория водеше до средата на трасето, но също сгреши и се нареди осми на 1.90 секунда.