Новини

Министър-председателят Кирил Петков обсъди доизграждането на метрото с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото. Премиерът бе категоричен, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София, съобщиха от пресцентъра на МС.

Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“. За изграждането на отсечката Шипка - Гео Милев – Слатина - Арена Армеец/Тех парк - Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят Кирил Петков. Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и ж.к. „Левски“, включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.