Новини

От днес започна онлайн гласуването по Програмата на Столична община „София избира ЗЕЛЕНОТО“

От днес, 14 февруари, започна онлайн гласуването по Програмата на Столична община „София избира ЗЕЛЕНОТО“, съобщи заместник-кметът по дигитализация Генчо Керезов и координаторът на Програма „София избира ЗЕЛЕНОТО“ – Елица Панайотова.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Тази година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.

"Подадените проекти от гражданите са в сфери като създаване на нови паркове, засаждане на дървета, устойчивото управление на отпадъците, рециклиране на отпадъците, озеленяване на спирки, създаване на кътове за отдих" – съобщи Елица Панайотова – координатор на Програма „Зелена София".

Гражданите имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1 млн. лв., ще бъдат включени в Капиталовата програма на София за 2022 година. Панайотова поясни, че, ако на първо място е идеята с бюджет от 1 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите три проекта е до 1 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов припомни, че "София избира ЗЕЛЕНОТО" започна през миналата година по идея на кмета на София, като проектът, който спечели, внесе сериозна промяна в училищната среда, тъй като по него вече са обновени тоалетните в 28 училища в столицата.

Гражданите гласуват на интернет страницата на Столичната община, където има информация за всички 37 проекта, които участват в надпреварата. На страницата има бутон "гласувай", оцветен в зелено, следва въвеждане на телефонен номер, на който се получава есемес с код, който трябва да се въведе на сайта, за да бъде гласът валиден. Изисква се и геолокация, за да е сигурно, че гласуването става от София, като може да се гласува само веднъж.