Новини

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".
Заседанието се провежда на фона на напрежението около Украйна, което беше обсъдено от Съвета по сигурността към Министерския съвет на 11 февруари, и след годишната конференция на началника на отбраната на 8 и 9 февруари и представения анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 година.
Сред актуалните теми, свързани с въоръжените ни сили, са формирането на батальонна бойна група, очакваното забавяне в доставката на изтребители F-16 за Военновъздушните сили (ВВС), проектът за нови бронирани машини за Сухопътните войски, възможността за постигане на 2 процента от БВП за отбрана преди 2024 година.
Позицията на президента Радев е, че най-важната гаранция за националната ни сигурност е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация и мотивацията на личния състав. Президентът заяви, че най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените сили.