Новини

Прехвърлиха Националният институт по метеорология и хидрология към Министерството на околната среда и водите

След двучасови дебати управляващите прехвърлиха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). ГЕРБ бяха категорично против, като определиха промените в Закона за водите, чрез които институтът беше прехвърлен към екоминистерството, като наказание спрямо метеоролозите. 

Заседанието беше прекъсвано за почивка по искане на парламентарната група на ГЕРБ. Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира в Народното събрание, че прехвърлянето не е наказателна акция, а цели засилване на научната дейност:

"Институтът по метеорология и хидрология обслужва най-много МОСВ. И това е нормално. Аз се надявам, че не става въпрос за пари наистина".

По-рано днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви в кулоарите на парламента, че управляващите няма да преосмислят решението си НИМХ да бъде прехвърлен от Министерството на образованието (МОН) към Министерството на околната среда и водите. 

Той напомни, че преди три години институтът е бил прехвърлен от БАН към Министерството на образованието с много шум.

Сегашното ръководство на образователното министерство обаче смята, че не му е присъщо да ръководи такава институция и е било преценено, че най-близко до профила на НИМХ е екоминистерството.

„Това е решение в рамките на оперативната ефективност, на организация на работа на изпълнителната власт и аз не виждам защо трябва да има някакво преразглеждане на това решение.

Всички детайли по отношение на това как точно ще се структурира техният бюджет са въпрос на обсъждане, те ще бъдат решени в рамките на закона за държавния бюджет и мисля, че ще се намери решение, което преди всичко да е ефективно и надявам се от гледна точка на здравия разум и приемливо за всички“.

Заради опасения от недостатъчно финансиране на научната дейност след прехвърлянето на института, работещите в НИМ обявиха готовност за протестни действия.

Информацията е на БНР.