Новини

Премиерът Кирил Петков проведе срещи с държавни и правителствени лидери от ЕС и Африка

Необходимо е ново ниво на доверие с европейските ни партньори по темата Шенген, след като през годините доста от нещата, които са им обещавани, се оказват лъжа, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Премиерът обобщи резултатите от срещите си в белгийската столица с държавни и правителствени лидери от ЕС и Африка. 

В разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте относно Шенген министър-председателят Кирил Петков отбеляза решителността на настоящото българско правителство да изпълни с реално съдържание и с конкретни резултати всичко, което е оставало само на думи в миналото. „Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно“, категоричен беше премиерът Кирил Петков след срещата, изтъквайки значението на контрола по границите и борбата с контрабандата. Министър-председателят добави, че в сериозен диалог с европейските партньори ще бъдат обсъдени сферите, които те виждат като потенциални дефицити, така че да се работи по тях целенасочено. 

В Брюксел министър-председателят Кирил Петков разговаря също с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Въпроси от сферата на инфраструктурата бяха основен акцент в срещата им. Петков и Шолц обсъдиха възможността България да използва опита на Германия по отношение строителството на магистрали. Френската експертиза в железопълния транспорт от друга страна е сред темите, обсъждани от премиера Петков в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон. 

Засилване на двустранното партньорство в областта на отбранителната промишленост беше обсъдено по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. „За мен е важно държавните и частните предприятия в отбранителната промишленост да могат да търгуват на максимално добри условия, а не да обогатяваме посредници“, добави още Петков. От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси е заявил пред българския премиер, че Египет може да предостави на България втечнен газ.

Пред представителите на медиите премиерът Кирил Петков съобщи, че е провел среща и с президента на Република Руанда Пол Кагаме. Кагаме е поздравил българския министър-председател за политиката на правителството за нулева толерантност към корупцията. 

По-късно днес министър-председателят Кирил Петков заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещи теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на демокрацията, регулирането на технологиите, регионални предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.