Новини

Председателят на парламента Никола Минчев: Докато я има България Левски ще живее във всеки от нас със своя идеал и пример, с нравствената си чистота, с любовта и верността към своя народ

Докато я има България Левски ще живее във всеки от нас със своя идеал и пример, с нравствената си чистота, с любовта и верността към своя народ. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в словото си на възпоменателното отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата в Карлово.

Председателят на парламента прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон и поднесе цветя на паметника на Васил Левски. На възпоменателната церемония присъстваха депутати от различни парламентарни групи, представители на местната власт и граждани.

Председателят на парламента изрази увереност, че на 18 февруари всеки българин, отгледан от най-ранна детска възраст с любов, почит и възхищение към Апостола на свободата, отделя поне малко време, за да си спомни Левски, неговия живот, неговото дело и неговата гибел. Всеки от нас знае наизуст няколко велики думи, казани от или за Левски, неговото име е свещено за всеки българин, заяви Никола Минчев. Той подчерта, че Левски ни обединява и сплотява, дава ни вяра всеки ден, че можем заедно да работим за общото благо.

В днешния ден, озарени от личността на Левски, трябва да се вгледаме в самите себе си и да си отговорим дали изпълняваме поне малка част от неговите завети, правим ли всички ние заедно и всеки от нас поотделно необходимото за общото благо, гори ли в нас поне малка част от страстта и пламъка, характерни за Апостола и готови ли сме да пожертваме малка част от ежедневния си комфорт в името на страната ни, заяви Никола Минчев. Той попита дали не забравяме съветите на Апостола във всички свои мисли и действия да бъдем в крак с изпитанията на времето, в което живеем. „Времето е в нас и ние сме във времето“ не са просто думи, това е голямото изискване да отговаряме на нуждите на времето и да служим на народа си, допълни председателят на Народното събрание.

Апостола вярва, че в името на общите цели трябва да сме обединени, да бъдем честни и почтени в отношенията си, подчерта Никола Минчев. Той уточни, че идеята за общи дейности в името на общи цели трябва да бъде в основата на работата на българския парламент, на българската изпълнителна власт и на българските граждани.

Левски мечтае всички в България да живеят равноправни по едни чисти и святи закони и този завет ние трябва да се стремим да следваме, опитвайки се да изградим една правова държава с върховенство на закона, заяви председателят на Народното събрание. Само спазването на върховенството на закона ще гарантира просперитета на българските граждани и на нашето Отечество, заяви той.

За Апостола няма нищо по-важно от службата в името на Отечеството, с героичната си смърт той изпълнява клетвата си, но си струва да се замислим всички ние, които сме дали клетва във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, следваме ли я ежедневно, посочи Никола Минчев. Заслужава си да се запитаме колко от нас работят безкористно, не за висок чин, а за България, добави той.