Новини

Член на УС на синдикат "Огнеборец": Голяма част от огнеборците използват предпазни средства втора употреба

"Трябва да има реформа и промени конкретно в пожарната, ние повече от всеки друг искаме това да се случи. В момента ни липсват лични предпазни средства, липсват облекла, каски, ботуши, защитни средства, повечето колеги ползват втора употреба, дарения от Швейцария и Канада", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Станимир Миланов, член на УС на синдикат "Огнеборец".

Той добави, че в произшествия миналата година са загубени служители, но причините за това са комплексни.

"Но има случаи, в когато имаме нужда от повече хора на място, но не можем да ги изрисуваме, те просто липсват", каза още синдикалистът.

Станимир Миланов осведоми, че протестът на пожарникарите ще се осъществи и според него е символично, че съвпада с деня, в който се отбелязва 149 години от гибелта на Апостола на Свободата.

Той подчерта, че исканията им не само за възнагражденията. Те искат среща, в която да разберат каква е визията за развитие на пожарната, да видят проекта за това и той да бъде обсъден. Но въпросът за парите не е маловажен.

"Пожарникар с пет години стаж взима чиста заплата 1400 лева, трябва да стане поне 1600", заяви още Миланов.

За него пожарната може да работи както като част от МВР, така и извън него, стига да е ясно разписано как това ще се случва.

Относно това доколко може да се разчита сега на службта, Станимир Миланов бе категоричен, че денонощно в държавата има дежурни спасители, пожарникари, които са готови за инциденти, бедствия и други събития от извънреден характер.

"В нашата професия желанието за такава дейност е най-важно, не толкова парите", смята Миланов.

Cross.bg