Новини

Таско Ерменков: АЕЦ „Белене“ е обективна необходимост

АЕЦ „Белене“ е обективна необходимост. Ако този проект беше реализиран през 2016 г., сега щяхме да имаме над 2000 мегаватчаса електроенергия на цена 120-150 лева. Това каза енергийният експерт и член на ИБ на БСП Таско Ерменков пред в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По думите му трябва да се вземат мерки за гарантиране на устойчиви и достъпни количества електроенергия като цена, а това може да стане именно чрез изграждането на нова атомна електроцентрала. „Този анализ трябва да бъде ускорен, независим и въз основа на него да бъде взето решение какво правим с „Белене“, заяви експертът. Според него не трябва да се изпада в политически пристрастия, а да се оцени кой е по-евтиният вариант, кой по-бързо може да се осъществи и кой енергиен проект ще донесе повече ползи.

Държавата ще направи всичко възможно да се справи с галопиращите цени на електроенергията и газа, увери Таско Ерменков. „Търсят се варианти на намаляване на веригата посредници, които утежняват цената. Но това е процес. Нещата ще се случат, но няма да се случат от само себе си“, допълни той. 

Развитието на ядрената енергетика е стъпка в правилната посока по отношение на Зелената сделка, смята Ерменков.

Според него не може да се говори за конфликт между президент и премиер. „Тук говорим по-скоро за ролята на президента да повдига важни въпроси за обществото и да обръща внимание на правителството, ако според него има забавяне в политиките. Няма нищо лошо в това президентът да изпълнява тази своя роля“, коментира Ерменков.

Cross.bg