Новини

Общини и експерти смятат, че е дошъл моментът за финансова децентрализация

Българските общини са подготвени за финансова децентрализация, настояват специалисти и представители на локалните управляващи. Според тях промяната по прехвърлянето на 2% от налога общ приход към общините може да стартира още тази година и да се осъществя в бюджета за 2023 година. Моментът за финансовата децентрализация на общините, за която се приказва от години е назрял.

Подобна скица би разрешила на локалните управляващи да финансират лични планове, да се конкурират за евентуални вложители, както и би подобрила предвидимостта на средствата и разпределянето им по цели, споделя Донка Михайлова, кмет на община Троян.

„Идват пари за обучение в общинската касичка, ние ги даваме за обучение. Идват пари за читалища, за музеи, за пътища, ние ги насочваме натам, а в това време в тази община може би хората имат най сериозна нужда да бъдат усъвършенствани здравните услуги.“ Споделянето на приходите от подоходния налог би насочило към общините към 850 милиона лв. годишно, пресмятат от Института за пазарна стопанска система. Според Лъчезар Богданов има разлика в това общините да получават парите от страната и това да има модел, който да им подсигурява предвидимост.

„Парите може да са същите като сума, т.е. в случай че ние в ретроспекция създадем сметки и кажем, да де но то и до момента държавното управление отпускаше на общините защо ли не непрекъснато. Да, само че ги отпускаше пъкъл хок, отпускаше ги в последния миг и ги отпускаше при някаква неотложност.“

Cross.bg