Новини

Опълченците в Източна Украйна обявиха пълна мобилизация

Проруските опълченци в източните региони на Украйна Донецк и Луганск наредиха да започне пълна военна мобилизация в териториите под техен контрол.

Ден по-рано самопровъзгласилата се "Донецка народна република" в Източна Украйна обяви евакуация на цивилното население към съседна Русия, обвинявайки Киев, че планира военна инвазия.

В отделни изявления на 19 февруари Денис Пушилин и Леонид Пасечник обявиха пълна мобилизация на войските и призоваха хората в запаса да се явят пред военни комисии.

Това става на фона на растящото безпокойство на Запада от предстоящ военен конфликт и данните на украинската армия за рязко увеличаване на нарушенията на примирието между правителствените сили и опълченците в Донбас през последните няколко дни.

Екип на организацията за сигурност и сътрудничестов в Европа съобщи за близо 600 нарушения на примирието в Източна Украйна, регистрирани на 17 и 18 февруари. Те са забелязали и повече от 300 експлозии.

По същото време опълченците започнаха да евакуират жителите към Русия, а Москва даде паспорти на десетки хиляди граждани на регионите Донецк и Луганск.

Западът критикува този ход, защото смята, че Русия би могла оправдае инвазия под претекст, че защитава своите „граждани“ в Източна Украйна.

На брифинг в петък вечер американският президент Джо Байдън каза, че според разузнавателна информация, с която той разполага, руският президент Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна, а целта е столицата Киев.

Cross.bg