Новини

Украинският президент ще присъства на Мюнхенската конференция по сигурността

Украинският президент Володимир Зеленски ще присъства днес на конференцията по сигурността в Мюнхен, а по-късно през деня ще се върне в Украйна, съобщи в изявление канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

Посещението му беше под въпрос поради безпокойство сред западните страни, че Русия може да предприеме военно настъпление срещу Украйна и е възможно да направи това, докато президентът й е извън страната. Русия отрича да планира нападение срещу съседката си.

В Мюнхен Зеленски ще има срещи с британския премиер Борис Джонсън, с германския канцлер Олаф Шолц и с вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, посочи канцеларията на държавния глава, цитирана от ТАСС.

Украинският президент ще се срещне също "с представители на международни финансови институции и други партньори и приятели на Украйна", се казва в изявлението на службата му. При срещите си Зеленски очаква да бъдат постигнати "конкретни договорености за предоставяне [на Киев] на допълнителна военна и финансова подкрепа за подсилване на стабилността на Украйна", допълва канцеларията.

Cross.bg